Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.

 

Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

                                                     

JADŁOSPIS

 14.04. - 18.04.2025r.

 

 

 Poniedziałek 14.04.2025

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, ogórek świeży, sałata lodowa

 papryka, kiełki rzodkiewki,  herbata z cytryną/woda

Obiad : Zupa neapolitańska, spaghetti z indykiem w sosie bolońskim

 Kalarepa do chrupania, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Kasza manna na gęsto z sokiem malinowym, jabłko

 

Wtorek 15.04.2025

Śniadanie: Zupa mleczna płatki owsiane pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka kolorowa, ogórek, herbata z cytryną

Obiad : Barszcz biały, ziemniaki, kotlet mielony, buraczki zasmażane na ciepło

 kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Serek waniliowy, pomarańcz

 

Środa 16.04.2025

Śniadanie : Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem

 polędwica drobiowa papryka, ogórek , rzodkiewka, sałata rzymska, herbata z cytryną

Obiad : Zupa jarzynowa, krokiety z mięsem i kapustą  , ogórek kwaszony w słupku

 kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Kisiel , chlebek ryżowy

 

Czwartek 17.04.2025

Śniadanie : Zupa mleczna zacierka, pieczywo mieszane z masłem, serek topiony/wędlina, papryka, ogórek, herbata z cytryną

Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem, kasza gryczana , gulasz wieprzowy, surówka z białej kapusty z koperkiem i marchewką, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Paluch maślany, herbata owocowa, jabłko

 

Piątek 18.04.2025

Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, rzodkiewka, papryka, sałata masłowa, kawa inka/herbata z cytryną

Obiad : Zupa ogórkowa, makaron z truskawkami i śmietaną,  kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Ciastka, galaretka do picia, pomarańcz

 

 

 

Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l

 

 

 

   Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.